Dorothy droomt van een wereld achter de regenboog, en voor ze het weet komt ze in die droomwereld terecht. Toch blijkt niet alles te zijn zoals ze eerst had gehoopt. Met de hulp van haar hondje Toto en haar nieuwe vrienden Stroman, Blikke en Leeuw probeert ze haar weg te banen door het land van Oz, op weg naar de grote tovenaar die haar hopelijk weer thuis zal brengen.

Jeugdtheater Litoziekla staat weer klaar met een nieuwe frisse productie. Nadat de oudste ploeg in november Check op de planken zette, is het in april en mei de beurt aan de vele jongeren. In het schoolcomplex van Leupegem brengen zij, onder regie van Pieter Van Welden, u dit klassieke verhaal. Jeugdtheater Litoziekla*vzw brengt hiermee nog eens een grote musical op de planken met zang, theater, dans en een vleugje spektakel.

De regisseur vertelt: “Het was alweer sinds het najaar van 2006 geleden dat we met Aydin nog eens een musical op de planken hadden gezet bij Litoziekla. Het werd dus tijd om nog eens zo’n uitdaging aan te nemen. Toen dit idee groeide binnen het bestuur van ons jeugdtheater zag ik het meteen zitten om de regie op mij te nemen.

Ikzelf ben op mijn 10-jarige leeftijd bij Litoziekla gekomen toen we de musical Junglebook, onder regie van Domien Van Der Meiren en mijn zus Leen Van Welden, brachten. Hierdoor keren we dus niet enkel met jeugdtheater Litoziekla terug naar die jaren ’90 waar we wel meerdere musicals neerzetten (Peter Pan, Oliver Twist), maar gaan we ook een beetje terug naar mijn ‘roots’ binnen de jeugdtheatervereniging.

De keuze voor het verhaal van De Tovenaar van Oz lag ook voor de hand. Ik wou een voorstelling maken die gericht is op kinderen, maar waar ook ouderen iets uit kunnen halen. Het verhaal gaat eigenlijk over dromen, en hoe die soms wel uitkomen, maar over hoe je ook tevreden kan zijn met wat je hebt en met de vrienden om je heen. Het kan wel eens tegenzitten en dan vlucht je graag naar een plek achter de regenboog, maar eigenlijk kom je dan toch tot dezelfde conclusie: ‘het is nergens beter dan thuis’.

Met 30 acteurtjes werken van 10 tot 16 jaar was soms vermoeiender dan ik dacht, maar we hebben ons kostelijk geamuseerd om dit stuk af te krijgen. Eigenlijk jaag ik twee grote doelstellingen na: het publiek moet een leuke avond hebben, maar ook onze leden moeten zich amuseren op het podium. Deze twee doelen gaan ook wel naadloos samen: het enthousiasme van onze acteurtjes straalt zich af op het publiek.”

LocatieSchoolcomplex Leupegem, Oudenaarde
Speeldata23 april 2010 tot 8 mei 2010
RegiePieter Van Welden
ActeursAl onze leden
TheatergroepJeugdtheater Litoziekla